GOURMANDS: VAKARIŅAS AR REVOLŪCIJAS GARŠU. INTERVIJA AR MĀKSLINIECĒM KATI KROLLI UN ANETI VANAGU.

 Aizvadītā “Survival Kit 5” festivāla apmeklētājiem bija unikāla iespēja nobaudīt revolūcijas garšu mākslinieču Kates Krolles un Anetes Vanagas “dzīvajā” instalācijā “Gourmands”. Sarunājāmies ar darba autorēm par pavisam netradicionālo maltīti, baudot telpas, sapņu, iztēles, absurda un realitātes sajaukumu.

image

Kas ir „Gourmands”?

Kate Krolle (KK): Tie ir gardēži. No Franču valodas „gourmand” var tulkot kā „gardēdis”, nereti tā nozīmi identifē arī ar alkatību. Mūsu interpretācijā, gardēdis ieturot maltīti, bauda gan pārtiku, bet būtiskāk par to, laika un telpas dotību, tagadnes un šī mirkļa esamību; vienlaicīgi vakariņu procesija simbolizē vietu un telpu, kurā pavadām laiku kopīgi, tādejādi risinot savus iekšējos stāvokļus un attiecības vienam ar otru. To vizualizējot, veidojam instalāciju, kurā kopā tiek jaukti laiks, telpa, sapņi, iztēle, absurds un realitāte.

Anete Vanaga (AV): „Gourmands” sastāv no vienas grezni iekārtotas telpas un otras- telpas, kurā tiek radīta/ izdomāta jau iepriekš minētās telpas situācija. Kaut kad ir notikusi kāda darbība, kam ir sekas. Nav skaidrs vai šobrīd notiekošais ir rezultāts vai tikai process ceļā uz nākotni… Festivāla „Survival Kit” laikā šīs telpas kļūs arī par skatuvi uz tās notiekošām performancēm. Līdz ar to „Gourmands” funkcionē gan kā neatkarīgs mākslas darbs, gan arī kā telpa, gaisotne, fons, kurā tiek izspēlētas absurdās situācijas.

image

Kāpēc izvēlējāties „spēlēt” ar mākslas absurdo pusi? 

AV: Veidojot instalāciju mūs iedvesmoja Horhes Luisa Borhesa darbi, kuros rakstnieks uzbur nereālās, iluzorās pasaules tēlu. Borhessa literatūras slavenos motīvus – sapņus, labirintus, filozofiju un absurdu – iecēlām par „Gourmanda” vadošiem motīviem.

KK: „Gourmands” ir telpa, kura eksistē ārpus konkrētas vietas un laika konteksta. Mums ir svarīgi, lai instalācija nerada emocionālos noteikumus, bet piedāvā skatītājiem pieredzēt šobrīd notiekošo veidā, kas, iespējams, ir saprotams tikai katram pašam.

Kādā ir jūsu, kā mākslinieku loma šajā darbā?

AV: Mums ir ideja, kuru gribam realizēt, pašizpausmes nepieciešamība. Bet tik līdz darbs ir pabeigts, ļaujam tam dzīvot savu dzīvi, bez konkrēta uzstādījuma. „Gourmands” caur savu nepiespiestību paver ļoti plašas interpretācijas un sajūtas, neuzspiežot publikai mūsu māksliniecisko „ideoloģiju”.

KK: Mēs arī turpinām mācīties no sava darba, gan to veidojot šobrīd, gan vērojot, kā telpa mainīsies performances laikā, kādu enerģētiku tā veidos, kā cilvēki mijiedarbosies ar vidi. Domāju, ka virzoties starp pagātni, tagadni un nākotni arī mūsu uztverē „Gourmands” turpina mainīties.

Vai „Gourmands” garšo pēc revolūcijas? 

KK: Tieši caur savu nepiespiestību, revolūcija ienāk „Gourmands” instalācijā. Mēs aicinām cilvēkus būt atvērtiem, paļauties uz savām sajūtām, izvairīties no domāšanas ideoloģiskajā vienvirzienā. Cilvēki paši darbojas instalācijas vidē, kamēr situācija vienkārši notiek bez konkrēta uzstādījuma.

AV: Tāda ir mūsdienu revolūcijas garša. Tā eksistē bez striktiem noteikumiem, neuzspiež konkrētas ideoloģijas, neizvirza konkrētus uzdevumus, kuriem mums kolektīvi jāseko. Tu pats vari pieņemt lēmumu piedalīties, vai palikt malā. Spried pats, dari pats.
Atsaucoties uz „lēno revolūciju”, kas pašlaik norisinās pasaulē ievēroju, ka tā ir vērsta nevis uz kolektīvo, bet gan uz personīgo. Līdzi ar to, cilvēku uztvere paplašinās, mēs ar nolūku izvēlamies alternatīvos scenārijus, esam atvēri.

Text and images: Art Links People. Published in: delfi.lv, survivalkit.lv

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: